02.11.11

Zili Nagi



Iespējams tā nevajadzētu.
Šobrīd mans elks ir jebkurš, kam nesāp galva.
Mēģinu izprast cēloni -  kafija? konfektes? majonēze? psihosomātisks sindroms? es?
Vakar sala tikai kājas īkšķis, šodien visi kāju pirksti, rīt roku pirksti, pēc nedēļas vajadzētu salt man manī.
Neapmierinātība.
Vilšanās.
Kā tikt pie pretējā?
Rādi ceļu man Mēness, jeb seju griezt pret Sauli?
Neraksturīgas šaubas,
Dari un Radi
Kam?
Sev?
Jūsu kopsilei.!

16.09.11

Par Krāmiem

Ir lietas, kas man tā arī nepadodas. Īsti nesaprotu, tas tādēļ, ka man nav paredzēts, vai tā mana dabiskā spītība kaut kur dziļi iekšā sēž? Cik zinu, esmu šeit ne pasaules otrā galā. Es negribu uz Ķīnu, nejūtu šīs varenās valsts aicinājumu, ja jau mani tur nevelk, tātad mani tur nevajag. Neesmu no tiem cilvēkiem, kas plēšas pēc dzīves ārzemēs,  ''copē'' ārzemniekus un skandina: ''Visur citur ir labāk kā šeit - dzimtenē!'' Man patīk mani meži, mana zeme, ūdeņi, mīlu tieši tās debesis, kas te gaisā dzīvo. 
Nu tad par to kāpēc nepadodas - visticamāk, ka manī slēpjas doma, ka diez vai man tas ir vajadzīgs, kā tukšs iepakojums no kaut kā. Tu to vari paturēt un izmantot, piemēram, par krūzi, bet jautājums ir vai tev šis krūzei līdzīgais priekšmets ir vajadzīgs, ja tev jau ir vairākas krūzes un pēc liekas neprasās? Labi. Ja neder krūze, tad tas var būt puķu pods, tomēr pajautā sev: ''Vai tiešām tagad audzēsi puķes, ja līdz šim to neesi darījis? '' Ok, neder. Tā var būt kārbiņa dažādām sīklietiņām, bet vai tad tu nebiji tas, kas solījās visas savas mazmantiņas, sīciņās atmiņas, dārgumiņus glabāsi skaistās, rotātās kastītēs? Ir lietas, kas mums vienkārši neder, kaut sities nost, bet neder! Un tukšo iepakojumu mēs liksim musorā...

13.09.11

Kam man gaudot Mēnesim?

/pagājušā gada maijā/

Nebija pat pilnmēness, kad lauku ciematiņa ļaudis klejoja pa smilšainajiem ceļiem savās takās un netakās. Viens tāds kā vēja pūsts un pa daļai saduļķots, kā govju mīta peļķe. Divi tādi ar mugurām viens pret otru un telefoniem rokās. Mēle kaut kā liedza tiem sarunāties. Bija arī vesels bars suņu, kurus droši vien varētu ievietot portālā meklējos.lv! Neskatoties uz odu bariem, kas manu asiņu valdzināti spieto ap manu galvu, es gan nejūtos kā gaļa. Es vēl varu uzvilkt puķainus svārciņus, zīmēt dūjas smiltīs, un izlikties, ka man patīk poniji.
Es gribēju teikt, ka plēš mani.


TradeMark_Ciga Retten

Atmiņu saistītie Monstri, slimi savu iedomu vergi
Māca un labo
Savās kļūdās ieved un varo
Sit
Dusmojas par dusmām
Vēl atkal sit
Rada ļaunumu
Per par savu ļaunumu
Griež
Tinti lej brūcēs
Par sevi zīmes griež
Riebēklis manā mājā palagos smērējās
Savā kārtībā smej par vaidu lūgsnām
Trīcošu roku nievas dūmu slēptajās rievās
Centies mieru Tu/es rast
Par sirds vājumu pilienos cukurā kust

Bailes

Patiesība tagad ir tāda, ka es dzīvoju nepārtrauktās bailēs, tātad esmu dzīvojusi un izskatās, ka turpināšu tā dzīvot.
Baidos no atriebības, ne pelnītas. Par to, kas un kāda esmu. Par to ko negribu vai gribu.
Man bail drīkstēt. Bail vienai iziet no mājas, bail atstāt mājas.
Bail palikt vienai mājās.
Bail, kad viņš aiziet uz darbu.
Bail, kad viņš kavējās, kad viņš melo, kad viņš draud, kad sit mani vārdiem.
Bail nesaprast ko man saka un neizdarīt pareizi, kā vajadzēja.
Bail pamosties neglītai, bail naktīs salt.
Bailes no pārsālītas zupas, netīriem traukiem, pazaudētām, bet tā arī nepazaudētām lietām.
Bail, ka mani ieraudzīs, tai pat laikā bail, ka neredzēs.

Cilvēka Daba Dabā

Uz brīdi neesi vīrietis, esi cilvēks. Aizver acis un ieklausies saturā. Tavai ligzdai sevis dzīvē ir daudz lielāka vērtība kā domājams. Tavs patvērums, paša veidots un piepildīts. Pilna pilsēta patvērumu, pilni lauki, āres, kalni, katrs kustonis tikumu un ne tik tikumu mājā. Bībelē rakstīts, ka manā mājā ir jābūt grēka auglim. Tam noteikti ir jābūt kaut kam ļoti kārdinošam, lai spētu novest no ceļa vīrieti. Pupu mizas un peisas! Tie apmierinās arī ar puvušajiem. Kādreiz brīnījos, kā tas var būt, ka tik skaists, smaržīgs persiks, iekšās var būt tik dziļi iepuvis? Re, ka var, pat ļoti. Ir jābūt ļoti uzmanīgam un izvēlīgam, lai tiktu pie paša labākā. Steiga! Nepacietība! Skriet! Grābt!

Draudziņ, man nav laika, lai saprastu, kas man ir vajadzīgs. Es gribu visu un tagad! Man nav laika vērtību skalām un morāles normām. Es nedzirdu vēju čabinām bērzu lapas, nedzirdu putnu spārnus sitamies, kaut tie sitas manā logā. Man jālauž ainava, jāgāž meži, kalni, jāslien mājas, ceļi. Es nedzirdēšu ko zeme man teiks, nezinu īsti kā smaržo tīrs gaiss, kad ievelk to plaušās līdz pašiem galiņiem, nejūtu smilgu stiebru kaltušo smaržu, jo man nav laika reizi pa reizei apstāties un ieelpot dziļi.

Varbūt kaut kas tiks zaudēts ik pa laikam apstājoties, tomēr zaudēsim arī ja skriesim. To pašu vēju, smaržu un aizmirsīsim, kā veidot savus patvērumus.